Project Leiekouter Gent

“Een interieur moet een ziel hebben”

Niet alleen de architectuur en de tuin is bij Leiekouter in handen van specialisten, ook voor de interieurarchitectuur is dat het geval. Zo richten Isabelle Onraet en Silvana Callens drie modelappartementen in, en is er standaard een deel interieuradvies in de prijs inbegrepen. Een extra service om uw leven makkelijker te maken. Toen Isabelle Onraet via haar werk voor La Réserve in Knokke de opdracht voor Leiekouter kreeg, belde ze haar collega Silvana Callens op met de vraag of ze samen aan dit project wilden werken. Nadat ze afstudeerden aan Sint Lucas Gent en vooraleer ze zich als zelfstandig interieurarchitect vestigden, gingen ze allebei in de jaren tachtig in de leer bij Jo Hackelbracht. “Uit die periode wist ik dat we eenzelfde visie hanteren, en bovendien zijn we allebei gespecialiseerd in residentiële projecten”, stelt Onraet. Voor Leiekouter stellen de twee interieurarchitecten drie modelappartementen samen, elk in een eigentijdse verschillende stijl. Onze basisfilosofie zal in alle drie de appartementen aanwezig zijn.”

Silvana Callens en Isabelle Onraet

Bij de verkoop van de appartementen van Leiekouter is er in het aankoopbudget ruimte voorzien voor de interieurbegeleiding door Isabelle Onraet en Silvana Callens. Op basis van gesprekken met de toekomstige bewoners, maakt het duo een gepersonaliseerd voorstel op voor de organisatie van de ruimtes waarbij de indeling nog kan gewijzigd worden bij de eerste voorontwerpen . “Ook over de inrichting van de keuken, badkamer en over het gebruik van materialen geven we advies”, stelt Callens. “Al hoeft het daartoe niet beperkt te blijven. We kunnen alle aspecten van het interieur voor onze rekening nemen.”

Wie ervoor kiest om de volledige inrichting aan Onraet en Callens over te laten, kan er op rekenen dat alles tot in detail bestudeerd zal worden, vanaf het voorontwerp tot de volledig uitgetekende versie voor uitvoering waarbij in onderling overleg keuzes worden gemaakt aangaande technieken, maatmeubilair, materialen en verlichting. Op basis daarvan worden offertes opgevraagd bij de aannemers. Daarna wordt alles minutieus opgevolgd. Voor het los meubilair of de raamdecoratie kunnen we suggesties doen, stelt Onraet. “Een interieur moet in evenwicht zijn en een huiselijk gevoel geven.

Een goed interieur valt als een puzzel in elkaar. “Dankzij onze ervaring zien we al van bij de aanvang van de studie hoe we ervoor kunnen zorgen dat we in elke fase de juiste stappen zetten om tot een verfijnd geheel te komen waarbij functie, vorm en materie op elkaar inspelen. Bovendien hebben we aandacht voor de persoonlijkheid van ons cliënteel.”

Om op de hoogte te blijven van het actuele woongebeuren bezoekt het duo regelmatig beurzen en gaan ze ook rade bij leveranciers en producenten die hun vakgebied nauwgezet opvolgen. “Ik haal soms inspiratie bij Belgische en internationale decorateurs en interieurarchitecten ”, stelt Onraet. “Voor mij is klassieke zowel als hedendaagse kunst en architectuur een grote inspiratiebron, want wie het verband niet kan leggen tussen heden verleden, heeft geen basis en kan niet vernieuwen”. “Pas d’invention sans tradition” vult Callens aan.

De toekomstige bewoners van Leiekouter mogen uiteraard zelf ideeën aanreiken. Maar op het einde moeten wij wel de eenheid tussen de verschillende ruimtes en sferen garanderen”, stelt Onraet.

De symbiose van het werk van de interieurarchitect met de persoonlijkheid van de bewoners vormt een belangrijk aandachtspunt voor het duo. “Bij aanvang van de studie toetsen we in uitgebreide gesprekken naar de leefgewoontes”, vertelt Onraet. “Voor het project Leiekouter veronderstellen we dat een deel toekomstige bewoners hun woning op het platteland zullen inruilen voor een mooi stadsappartement waarbij de socio-culturele beleving van de stad een voorname rol gaat spelen. Tegelijk zullen die mensen het comfort en het ruimtegevoel van hun woning zoveel mogelijk willen bewaren in het appartement. Daarop gaan we inspelen”, stelt Callens.

“Het uiteindelijk doel van ons werk is nog steeds dat een bewoner zich thuis voelt in zijn interieur” besluiten Callens en Onraet.

Silvana Callens en Isabelle Onraet